Τοπικό δημοσίευμα του “e-thessalia.gr” αποκαλύπτει ότι, η προσχολική αγωγή παραμένει και φέτος ο «μεγάλος ασθενής» της κτιριακής υποδομής στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, καθώς σε μισθωμένα κτίρια, όπως σπίτια και καταστήματα, στεγάζονται 11 Νηπιαγωγεία.
Το αποτέλεσμα είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις τα νήπια και τα προνήπια κάνουν μάθημα σε χώρους που δεν ανταποκρίνονται στον βαθμό που θα έπρεπε για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε ότι νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια που τα περισσότερα από αυτά είναι ακατάλληλα, ενώ άλλα δύο Νηπιαγωγεία σε διπλοβάρδια. Μάλιστα από τα 55 Νηπιαγωγεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου τα 11 στεγάζονται σε μισθωμένο χώρο, δηλαδή ένα ποσοστό 20%. Ο ίδιος αναφέροντας ορισμένα Νηπιαγωγεία που είναι σε μισθωμένο χώρο, τόνισε το 25ο Βόλου, το 13ο Βόλου, το 11ο Βόλου, το 14ο Νέας Ιωνίας. «Τα τελευταία δέκα χρόνια ελάχιστα νέα κτίρια για τη στέγαση Νηπιαγωγείων κατασκευάστηκαν. Θα πρέπει να δοθούν άμεσα εθνικοί πόροι για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων στην πόλη μας, καθώς από το ΕΣΠΑ δημιουργούνται καθυστερήσεις από τις οποίες μπορεί να περάσουν έξι με επτά χρόνια για να κατασκευαστεί ένα σχολικό κτίριο. Επίσης έγιναν κάποιες μεταστεγάσεις νηπιαγωγείων, όπως τα 14ο και 24ο Βόλου, σε κτίρια του Δήμου, αλλά και αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλύψει το συνολικό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Μούσιος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι κτιριακά προβλήματα υπάρχουν και στα Δημοτικά: «Οι γονείς στη Μαγνησία επιλέγουν το δημόσιο σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα Δημοτικά το 98,5% των παιδιών φοιτούν στο δημόσιο δημοτικό, ενώ το δημόσιο νηπιαγωγείο έχει επιλέξει το 95%. Γι’ αυτά τα παιδιά, όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική εκπαίδευση που εξαρτάται και από την επαρκή και κατάλληλη κτιριακή υποδομή» κατέληξε ο κ. Μούσιος.

 

To μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει στο χώρο της προσχολικής αγωγής, έφερε στη Βουλή, μέσω Ερωτήσεώς του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Στο κείμενό του γράφει:

Η προσχολική αγωγή παραμένει και φέτος ο «μεγάλος ασθενής» της κτιριακής υποδομής στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, καθώς σε μισθωμένα κτίρια, όπως σπίτια και καταστήματα, στεγάζονται 11 Νηπιαγωγεία, ενώ 2 είναι σε διπλοβάρδια. Το αποτέλεσμα είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις τα νήπια και τα προνήπια κάνουν μάθημα σε χώρους που δεν ανταποκρίνονται στον βαθμό που θα έπρεπε για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας παρουσίασε στοιχεία για την κτιριακή υποδομή των νηπιαγωγείων λέγοντας πως για τη φετινή σχολική χρονιά έντεκα νηπιαγωγεία βρίσκονται σε μισθωμένα κτίρια που τα περισσότερα από αυτά είναι ακατάλληλα, ενώ άλλα δύο Νηπιαγωγεία σε διπλοβάρδια. Μάλιστα από τα 55 Νηπιαγωγεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου τα 11 στεγάζονται σε μισθωμένο χώρο, δηλαδή ένα ποσοστό 20%. Ο ίδιος αναφέροντας ορισμένα Νηπιαγωγεία που είναι σε μισθωμένο χώρο, τόνισε το 25ο Βόλου, το 13ο Βόλου, το 11ο Βόλου, το 14ο Νέας Ιωνίας. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν και στα Δημοτικά, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις προκάτ αίθουσες, αλλά και την έλλειψη αιθουσών για τα ολοήμερα τμήματα, την απουσία γυμναστηρίων. Παράλληλα ανέφερε ως περιπτώσεις Δημοτικών, όπου απουσιάζουν αίθουσες διδασκαλίας, τα 3ο και 9ο Δημοτικά Νέας Ιωνίας, το 27ο Δημοτικό Βόλου, αλλά και τα 14ο-19ο Δημοτικά, όπου υπάρχει συνωστισμός μαθητών.

«Για τη Χρυσή Αυγή, η Παιδεία αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Πολιτείας», τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας και για αυτό το λόγο καλεί τους αρμοδίους να αρθούν στο ύψος των απαιτούμενων περιστάσεων, να παραβλέψουν τις όποιες πολιτικές αγκυλώσεις και να προβούν στις ενέργειες αυτές ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής και κατάλληλη κτιριακή υποδομή για νήπια και μαθητές.