16.1 C
New York
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
Βιβλιοπωλείο Ελληνικόν
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΒόλος«Ολέθρια για την ανθρώπινη υγεία η καύση RDF από την ΑΓΕΤ»

«Ολέθρια για την ανθρώπινη υγεία η καύση RDF από την ΑΓΕΤ»

Το γεγονός ότι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία θα είναι ολέθριες αν τελικά η ΑΓΕΤ προχωρήσει σε καύση RDF και άλλων υλικών, που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες, επισημάνθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι το ποσοστό καρκίνου στη Μαγνησία ανέρχεται στο 34%, ενώ το Πανελλαδικό ποσοστό είναι μόλις 17%, ποσοστά όμως που δεν συμμερίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Όπως προκύπτει με στοιχεία, ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα στις γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση όπως στην πόλη του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Αλλαγές υπήρξαν στο πάνελ των ομιλητών, καθώς ο Αντώνης Σωτηρίου, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει και έκανε την εισήγησή του μέσω Skype, παραβρέθηκε ο Βαγγέλης Σπίθας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ενώ μια ασθένεια του παθολόγου – ογκολόγου του Νοσοκομείου Γιώργου Ρήγα τον «καθήλωσε», με αποτέλεσμα τη θέση του να πάρει ο συνταξιούχος παιδίατρος και τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεόδωρος Περράκης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Περράκης δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου κατά 30%, σύμφωνα με μετρήσεις, λόγω της ρύπανσης σε γειτονιές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπου καταλήγει σκόνη της ΑΓΕΤ. Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βασίλης Χαλαστάρας τόνισε ότι οι εξελίξεις ανησυχούν και τους εργαζόμενους και διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό βιομάζας ως καύσιμη ύλη και όχι RDF.

Ποσοστό 34% κρουσμάτων καρκίνου στη Μαγνησία
Ο πρώην διευθυντής της παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου και συνταξιούχος παιδίατρος Θεόδωρος Περράκης δήλωσε ότι πρέπει να νικήσει η θέληση του λαού, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και όχι θέμα του κέρδους.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την καύση του RDF, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει αύξηση σε ποσοστό 30% των καρκίνων στην πόλη του Βόλου.
Όπως εξήγησε, σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Π.Θ. είχε καλέσει και ανταποκρίθηκε η ογκολογική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που με ότι με βάση στοιχεία παιδιών που ελήφθησαν από τη «Φλόγα» και ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους στην περιοχή του Βόλου, «διαπίστωσαν ότι όπου υπήρχε οικολογική επιβάρυνση, υπήρχαν και αυξημένα κρούσματα παιδικού καρκίνου».
Ο γιατρός είπε ότι ο κόσμος πρέπει να πληροφορηθεί ότι υπάρχει και αύξηση των καρκίνων και μετατόπισή τους σε μικρότερες ηλικίες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν συγκριθεί η Άλλη Μεριά με τη Σκιάθο, η πρώτη έχει περισσότερα κρούσματα, όπως αντίστοιχα περιοχές όπως η Ν. Ιωνία, σε σχέση με τη Ζαγορά. Ο κ. Περράκης είπε ότι στη Μαγνησία υπάρχει μια σοβαρή πρωτιά, διότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου είναι 17% περίπου στην Ελλάδα, στην περιοχή μας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 34% και είπε ότι «αν κάνουν αυτό που σκέφτονται σε μια τέτοια περιοχή, με γνώμονα το κέδρος και μόνο, πρέπει να το σκεφτούν ξανά, διότι ήδη ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον».

ΙΣΜ: Πιθανόν να υπάρχει αύξηση καρκίνων

Διαφορετική είναι η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σε σχέση με αυτή του κ. Περράκη και ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ. Ευθύμης Τσάμης, που μίλησε στην εκδήλωση διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά είναι άγνωστο σε τι ποσοστό και σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2004 και τάχθηκε κατά της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με νέους ρυπογόνους παράγοντες. Όπως είπε ο Ι.Σ.Μ. θα δώσει συνέχεια στο θέμα της ρύπανσης, όπως και του θέματος του Βιολογικού καθαρισμού. Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση ανάπτυξης δικτύου μετρητών ρύπανσης με τη συνεργασία και χρηματοδότηση Περιφέρειας, Δήμου Βόλου και Πανεπιστημίου, ώστε να υπάρχει on line ενημέρωση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Αναφορικά με το θέμα των κρουσμάτων καρκίνου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, είναι όμως άγνωστο σε τι ποσοστό, τόσο τοπικά, όσο και σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και πρόσθεσε ότι για να διαπιστωθεί αυτό θα πρέπει να γίνει επιδημιολογική μελέτη.

 

Σχολιάζοντας τα ποσοστά που έδωσε ο συνταξιούχος παιδίατρος κ. Περράκης, ο Μάκης Τσάμης είπε ότι αναφέρθηκε στα ποσοστά αύξησης των καρκινοπαθών που επισκέπτονται την Ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου, κάτι όμως που δεν μεταφράζεται σε νέα κρούσματα.
Για την καύση του RDF ο πρόεδρος των γιατρών δήλωσε ότι γίνεται με επιτυχία στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά εκτίμησε ότι στην Ελλάδα έχομε πολύ δρόμο να διανύσουμε και υπάρχει σοβαρό θέμα, καθώς είναι άγνωστο αν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως σε άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρότεινε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή που θα αποτελούν εκπρόσωποι φορέων και η οποία θα συν τηρεί στην επικαιρότητα το θέμα της καύσης του RDF, ώστε να μην «ξεχαστεί».
Σχολιάζοντας τα ποσοστά που έδωσε ο συνταξιούχος παιδίατρος κ. Περράκης, ο Μάκης Τσάμης είπε ότι αναφέρθηκε στα ποσοστά αύξησης των καρκινοπαθών που επισκέπτονται την Ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου, κάτι όμως που δεν μεταφράζεται σε νέα κρούσματα.
Για την καύση του RDF ο πρόεδρος των γιατρών δήλωσε ότι γίνεται με επιτυχία στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά εκτίμησε ότι στην Ελλάδα έχομε πολύ δρόμο να διανύσουμε και υπάρχει σοβαρό θέμα, καθώς είναι άγνωστο αν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως σε άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρότεινε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή που θα αποτελούν εκπρόσωποι φορέων και η οποία θα συν τηρεί στην επικαιρότητα το θέμα της καύσης του RDF, ώστε να μην «ξεχαστεί».

Τι είναι το RDF
Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης εξήγησε ότι οι μπλε κάδοι μαζεύουν διάφορα υλικά προς ανακύκλωση. Μετά τη διαλογή που γίνεται, ότι περισσεύει, δεματοποιείται και αποτελεί το RDF.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το RDF περιέχει πλαστικό, χαρτί, ξύλο, υφάσματα και ορισμένα ακόμη υλικά δευτερεύουσας σημασίας.
«Όταν καίγονται το πλαστικό και το χαρτί που περιέχει μελάνι, εκλύονται άκρως καρκινογόνες ουσίες, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και ο κόσμος τις εισπνέει, με αποτέλεσμα να έχουμε καρκινογενέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που έχει κατανοήσει η τοπική κοινωνία, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη προσέλευση. Ο Κώστας Βολιώτης είπε ότι φορείς και πολίτες πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε μια απόφαση που είναι σε βάρος της πόλης και των πολιτών.
Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κατήγγειλε την ΑΓΕΤ ότι από το 2013 το πήγε κομμάτι – κομμάτι, μέχρι να πετύχει την τελευταία απόφαση, δηλαδή να μπορεί να μεταφέρει με πλοία και να κάψει την τεράστια αυτή ποσότητα του RDF, που ανέρχεται σε 200.000 τόνους.

Εδώ και τρία χρόνια καύση βιομάζας
Ο Βασίλης Χαλαστάρας γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής δήλωσε ότι παραβρέθηκε στην εκδήλωση αλλά όχι μετά από επίσημη πρόσκληση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, αλλά διότι ενημερώθηκε και παρακολουθεί τα τοπικά δρώμενα στην πόλη.
«Η ανησυχία των πολιτών του Βόλου είναι και ανησυχία των εργαζομένων, που έχουμε ξεκαθαρίσει προς την πλευρά και της εταιρίας ότι οι ζωές και η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα και οποιαδήποτε καύσιμα νέας μορφής και καύσεις, πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και να κινούνται στα όρια της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας», δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ δήλωσε ότι το 2013 που πρωτοεκδόθηκε η άδεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι ήταν εκεί, παρακολούθησαν τις διαδικασίες και αφορούσε την καύση βιομάζας.

«Η βιομάζα εδώ και αρκετά χρόνια καίγεται στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, παρακολουθούμε το θέμα, διορθώνουμε με παρεμβάσεις μας τυχόν ατέλειες και η καύση αυτή συνεχίζει τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό μέχρι 8%», υπογράμμισε ο κ. Χαλαστάρας, που εξήγησε ότι η βιομάζα αντικατέστησε προηγούμενα καύσιμα που ήταν το μαζούτ και το πετ κοκ.

Ο γραμματέας του Σωματείου είπε ότι από την πλευρά των εργαζομένων έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει θέληση και δυναμική, να ελέγξουν, να απαιτήσουν από την εταιρία και να διορθώσουν τυχόν λάθη που προκλήθηκαν εκ μέρους της εταιρίας.
Όπως είπε «μέχρι σήμερα οι διαπιστώσεις μας είναι η εκπομπή καυσαερίων κινείται στα όρια που ορίζει η νομοθεσία, κάτι που διαπιστώνεται, με τους ελεγκτικού μηχανισμούς σε καθημερινή βάση».

RELATED ARTICLES

Most Popular