12.6 C
New York
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Βιβλιοπωλείο Ελληνικόν
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑiOS 14: Ότι γνωρίζουμε πριν το WWDC 2020

iOS 14: Ότι γνωρίζουμε πριν το WWDC 2020

Με το WWDC 2020 να έρχεται στις 22 Ιουνίου, η Apple θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την iOS 14 beta στους εγκεκριμένους προγραμματιστές της και όχι μόνο. Το γεγονός πως φέτος διέρρευσε ένα πρώιμο build της έκδοσης αυτής οδήγησε στην διαρροή μιας σειράς από νέα χαρακτηριστικά που η Apple θα φέρει σε αυτή την μεγάλη αναβάθμιση.

Αλλαγές στην Κεντρική Οθόνη

H iOS 14 αναμένεται να κρατήσει τα στοιχεία του σχεδιασμού από προηγούμενες εκδόσης χωρίς κάποια μεγάλη αλλαγή χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα έχουμε διάφορες αναβαθμίσεις στην διεπαφή.

Με βάση τον κώδικα που διέρευσε γνωρίζουμε πως η iOS 14 θα φέρει μια νέα σελίδα στην κεντρική οθόνη που θα επιτρέπει στους χρήστες να δουν τα εικονίδια των εφαρμογών τους σε μορφή λίστας. Αυτή η λίστα θα έχει διάφορες επιλογές παρουσίασης μάλιστα όπως το να δείχνει εφαρμογές που έχουν κάποιες αδιάβαστες ειδοποίησεις μόνο, ή εφαρμογές που άνοιξαν πρόσφατα κ.α.

Αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται να είναι παρόμοιο με την λίστα που έχουμε στο Apple Watch για τις εφαρμογές με την διαφορά πως θα υπάρχει και η δυνατότητα sorting.

Η Apple επίσης φαίνεται να δουλεύει σε μια σειρά από widgets για την κεντρική οθόνη. Αυτά τα widgets δεν θα είναι όπως την iPadOS 13 μιας και θα μπορούν να μετακινηθούν όπως κάθε άλλο εικονίδιο εφαρμογές. Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια μπορεί να παρουσιαστεί αργότερα από την Apple μιας και φαίνεται πως είναι ακόμη στα πρώτα του στάδια.

Wallpaper αλλαγές

Η iOS 14 θα έχει ένα ανασχεδιασμένο πάνελ ρυθμίσεων για τα wallpapers που θα συμπεριλαμβάνει τα default wallpapers που πλέον θα εμφανίζονται ως συλλογές όπως “Classic Stripes”, “Earth & Moon”, και“Flowers.”

Οι προγραμματιστές θα μπορούν να παρέχουν λογικά τέτοιες συλλογές στους χρήστες μέσω ενός Wallpaper API που θα είναι διαθέσιμο και για εφαρμογές τρίτων για αυτό το σκοπό. Οι χρήστες επίσης θα έχουν την επιλογή να ορίσουν ένα δυναμικό wallpaper.

Επίσης για πρώτη φορά ο χρήστης του CarPlay θα μπορεί και αυτός να βάλει ένα δικό του wallpaper.

Βελτιωμένη Προσβασιμότητα

Με το iOS 14 οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποίησεις όταν το iPhone εντοπίσει ήχους όπως σειρήνες, κουδούνια σπιτιού, συναγερμούς φωτιάς και άλλα. Το λογισμικό θα μεταφράζει αυτές τις ειδοποίησεις σε haptics έτσι ώστε να τις ανταλαμβάνονται άμεσα και οι χρήστες με προβλήματα ακοής.

Η κάμερα επίσης θα μπορεί να εντοπίζει κάποιες χειρονομίες για να κάνει αναπαταγωγή συγκεκριμένων ενεργειών στο σύστημα.

Βελτιωμένη Επαυξημένη Πραγματικότητα

Η Apple δουλεύει πάνω σε μια νέα εφαρμογή που εσωτερικά έχει την ονομασία Gobi και η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά που βλέπουν γύρω τους μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας. Ο πηγαίος κώδικας της iOS 14 έδειξε πως η Apple δουλεύει πάνω σε ένα νέο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας με τα Apple Stores και τα Starbucks να είναι τα πρώτα στα οποία θα δοκιμαστεί. Μέσω αυτού οι χρήστες χρησιμοποιώντας την κάμερα του iPhone ή του iPad θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για ένα προϊόν.

Περισσότερα HomeKit στοιχεία ελέγχου

Το Homekit θα λάβει μια μεγάλη αναβάθμιση στην iOS 14. Η πλατφορμα θα έχει το χαρακτηριστικό πλέον “Night Shift to Light” που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα αλλαγής της θερμοκρασίας του φωτός σε συμβατές λάμπες κατά την διάρκεια της ημέρας – Με άλλα λόγια μια Night Shift λειτουργία για έξυπνες λάμπες.

Η Apple επίσης αναμένεται να επεκτείνει το HomeKit βίντεο σύστημα ασφαλείας επιτρέποντας την αναγνώριση συγκεκριμένων ανθρώπων σε μια κάμερα και της λήψης των αντίστοιχων ειδοποιήσεων.

CarKey

Το CarKey API έχει ξεκινήσει από την iOS 13.4 ως ενεργό project για την Apple αλλά αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην iOS 14. Το API αυτό θα επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν, ξεκλειδώνουν ή να ξεκινούν το αυτοκίνητο τους με την χρήση ενός iPhone ή Apple Watch.

Η διαδικασία ζευγοποίησης θα γίνεται μέσω της Wallet εφαρμογής σε NFC συμβατά αυτοκίνητα με τους χρήστες εν συνεχεία να πρέπει να κρατάνε μόνο την συσκευή τους κοντά στο όχημα για να την χρησιμοποιήσουν ως κλειδί. Ο πηγαίος κώδικας του API αυτού δείχνει πως τα Car Keys θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους χρήστες όπως τα μέλη μιας οικογένειας.

Η BMW φαίνεται να είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που θα υποστηρίξει το CarKey αργότερα μέσα στον χρόνο.

Apple Maps Βελτιώσεις

Οι Χάρτες της Apple θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται με εντατικό ρυθμό δίνοντας ακόμη την δυνατότητα παρουσίασης Apple Stores με μεγαλύτερη ακρίβεια ενώ η εφαρμογή θα μπορεί να αναφέρει στους χρήστες στην περίπτωση επισκευής μιας συσκευής πιο Apple Store κοντά στην περιοχή τους έχει διαθέσιμα on site ανταλλακτικά εκείνη την στιγμή.

Βελτιωμένο iCloud Keychain

Για τους iCloud χρήστες που δεν έχουν συνδρομή σε μια υπηρεσία όπως το 1Password έχει αποκαλυφτεί πως η Apple δοκιμάζει κάποιες αλλαγές στο iCloud Keychain της. Οι χρήστες λοιπόν θα μπορούν να λάβουν ειδοποίησεις για κωδικούς που χρησιμοποιούν συχνά έτσι ώστε να μην το κάνουν αυτό αλλά και άλλα.

Θα υπάρχει επίσης μια νέα μέθος για αυθεντικοποίηση δύο παραγόντων.

Clips API

Η Apple δουλεύει πάνω σε ένα νέο τρόπο ώστε να προσφέρει σε συγκεκριμένες εφαρμογές τρίτων την δυνατότητα δοκιμής τους από τους χρήστες χωρίς αυτοί να έχουν κάνει λήψη ολόκληρης της εφαρμογής. Εσωτερικά αυτό το νέο χαρακτηριστικό ονομάζεται Clips και θα δώσει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να παρέχουν πιο διαδραστικό και δυναμικό περιεχόμενο στους χρήστες τους ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν κάνει λήψη πλήρως της εφαρμογής.

Ενσωματωμένη μετάφραση

To Safari θα αποκτήσει μια ενσωματωμένη μετάφραση στην iOS 14 επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν μετάφραση σελίδων χωρίς κάποια εφαρμογή τρίτου ή κάποιας υπηρεσίας. Η επιλογή αυτή αυτόματα θα ενεργοποιείται για σελίδες σε διαφορετικές γλώσσες με την μετάφραση να γίνεται τοπικά από την Neural μηχανή.

Περισσότερα Apple Pencil εργαλεία

Η Apple θα φέρει μια σειρά από νέα Apple Pencil χαρακτηριστικά στο iPadOS που ίσως φτάσουν και ακόμη στην πλήρη υποστήριξη input του Apple Pencil σε σελίδες.

“Find My” ειδοποιήσεις

Η Apple επαναπροσδιόρισε την Find My εφαρμογή πέρυσι με την iOS 13, που πλεόν επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν χαμένες συσκευές και επίσης τους δίνει και την δυνατότητα κοινοποίησης της τοποθεσίας τους σε φίλους και οικογένεια. Με την iOS 14 η Find My εφαρμογή αναμένεται να δεχτεί ακόμη μια μεγάλη αναβάθμιση με νέες ειδοποίησεις, Mode επαυξημένης πραγματικότητας και πολλά ακόμη.

Η εφαρμογή επίσης θα ειδοποιεί αν κάποιος δεν έχει φτάσει σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία σε κάποια συγκεκριμένη ώρα. Επίσης θα υπάρχουν ειδοποιησείς αν κάποιος φύγει νωρίτερα από κάποια προκαθορισμένη ώρα κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον έλεγχο τον παιδιών.

OS Recovery

Αν ένα iPhone ή iPad σταματήσει να λειτουργεί τότε είναι σύνηθες κάποιος να κάνει restore το firmware της συσκευής μέσω ενός Mac ή PC. Πλέον η Apple δοκιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό με την ονομασία OS Recovery που θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν restore την iOS συσκευή τους απευθείας μέσω O.T.A καθώς και με την σύνδεση της μέσω USB σε ένα άλλο iPhone ή iPad.

H λειτουργία αυτή θα μοιάζει όπως το Internet Recovery που έχουμε στο macOS εδώ και πολλά χρόνια.

Νέο hardware

Η iOS 14 θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει με τα νέα προϊόντα της Apple. Στον πηγαίο κώδικα που διέρρευσε είχαμε ενδείξεις για το 2ης γενιάς iPhone SE καθώς και για τα νέα iPad Pro μοντέλα. Αυτά τα προϊόντα τελικά λανσαρίστηκαν από την εταιρεία ήδη στην αγορά.

Ο πηγαίος αυτός κώδικας όμως είχε και πληροφορίες για αλλαγές στο Apple TV. Έχουμε λοιπόν βάσιμες ενδείξεις πως η Apple δουλεύει πάνω σε ένα νέο Apple TV καθώς και σε ένα νέο Siri χειριστήριο για το Apple TV.

Επιπλέον η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τα AirTag αξεσουαρ με τον κώδικα της iOS 14 να αποκαλύπτει πως αυτά θα έχουν μια μπαταρία που θα μπορεί να την αλλάξει ο χρήστης αντί αυτή να είναι επαναφορτιζόμενη. Οι χρήστες θα μπορούν να τοποθετούν ένα AirTag σε ένα αντικείμενο έτσι ώστε να το εντοπίζουν εν συνεχεία από την Find My εφαρμογή.

Η Apple επίσης παρουσίασε για πρώτη φορά μέσω μιας εικόνας που βρέθηκε στην iOS 14 τα επερχόμενα over-ear ακουστικά της που μάλλον θα έρθουν με την ονομασία AirPods Studio.

Apple Headphones

iOS 14 συμβατότητα

Οι συσκευές που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συμβατές με την iOS 14:

 • iPhone 6s και 6s Plus
 • iPhone SE (1ης γενιάς)
 • iPhone 7 και 7 Plus
 • iPhone 8 και 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR
 • iPhone XS και XS Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro και 11 Pro Max
 • iPhone SE (2ς γενιάς)
 • iPod touch (7ης γενιάς)

Οι συσκευές που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα συμβατές με την iPadOS 14:

 • iPad (5ης γενιάς)
 • iPad (6ης γενιάς)
 • iPad (7ης γενιάς)
 • iPad mini (5ης γενιάς)
 • iPad Air (3ης γενιάς)
 • 12.9-ιντσών iPad Pro
 • 11-ιντσών iPad Pro
 • 10.5-ιντσών iPad Pro
 • 9.7-ιντσών iPad Pro

 

Πηγή: appleworldhellas.com

RELATED ARTICLES

Most Popular