Ερώτηση υπέβαλε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για τη θλιβερή εικόνα στα ελληνικά σχολεία, όπου διαρκώς αυξάνεται το φαινόμενο του υποσιτισμού στους Έλληνες μαθητές.

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

“Την ίδια περίοδο που η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με υπερηφάνεια φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει   ρύθμιση για χορήγηση του δικαιώματος της νομικής αναγνωρίσεως αλλαγής φύλου σε ανήλικα δεκαπέντε ετών, από δήθεν ενδιαφέρον για τα δικαιώματα του παιδιού, πάνω από 2.000 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε προγράμματα σίτισης, εκπέμποντας μηνύματα αγωνίας και απόγνωσης για μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι ή να φέρουν ένα σάντουιτς ή ένα φρούτο από το σπίτι τους. 

         Κάθε εβδομάδα δάσκαλοι και καθηγητές -κυρίως από σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών- αναφέρουν περιστατικά με μαθητές τους που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα και έχουν χάσει τη συνήθη ζωντάνια τους επειδή οι συνθήκες διαβίωσης στις οικογένειές τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Έχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις μαθητών που είναι οφθαλμοφανές ότι δεν τρέφονται σωστά και προσπαθούν να το κρύψουν για να μην υποστούν συμπεριφορές απομόνωσης από τη μαθητική κοινωνία. Όπως καταγράφουν οι ειδικοί, η παρατεταμένη ύφεση, ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και η φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών καθιστούν επιτακτική την καθιέρωση  της καθημερινής σίτισης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, ώστε να μην στιγματίζονται όσοι αντιμετωπίζουν  θέματα υποσιτισμού.

Συγκεκριμένα με βάση την ετήσια μελέτη που διενεργείται στα ελληνικά σχολεία με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το Ινστιτούτο Prolepsis προκύπτει ότι το 57% των παιδιών που φοιτούσαν πέρυσι στα συγκεκριμένα σχολεία αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 25% των μαθητών των ιδίων σχολείων είναι μέλη οικογενειών στις οποίες εκτός από την επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχουν και συνθήκες πείνας. Το 42% των παιδιών δεν είχε φυσιολογικό βάρος και το 9% καμία ασφαλιστική κάλυψη.”

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομός Μαγνησίας. Όπως δηλώνει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας: «Το 3% του μαθητικού πληθυσμού σε γυμνάσια και λύκεια εντάσσονται στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν πρωινού και δεκατιανού από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τους δήμους. Συνολικά 375 είναι οι μαθητές του Νομού Μαγνησίας που χρήζουν βοήθειας για να εξασφαλίσουν το κολατσιό τους. Το νούμερο είναι μεγάλο και ανησυχούμε για το πώς θα καλυφθεί το κόστος για τις ανάγκες των μαθητών μας τόσο από τη Μητρόπολη που παρέχει το πρωινό, όσο και από τον Δήμο Βόλου που παρέχει μέσω των σχολικών κυλικείων το δεκατιανό».